Balkabağı deyince birçoğumuzun aklına ilk önce balkabağı tatlısı geliyor. Gerçekten de doğru seçilmiş bir kabak ve ölçüsünde şeker ile kısık ateşte yavaş yavaş pişmiş bir kabak tatlısına hayır demek zor, bir de kaymak ve ceviz ile birleşince yemeye doyum olmuyor.
Yemesi güzel ama kalorisi nedeniyle sonrasında pişman olmamak için mümkün olduğunca evde pişirmeyip zaman zaman dışarıda tek porsiyon şeklinde tüketmeyi tercih ediyoruz. Durum böyle olunca da maalesef balkabağı tüketimimiz oldukça düşük oluyor.
Halbuki balkabağı birçok besin kaynağı içermesinin yanında bol da lifli bir meyvedir ve bolca tüketilmelidir. Bu yüzden geçen seneden beri farklı tarifler denemeye başladım, balkabağı püresi, balkabağı çorbası, balkabaklı tart ve balkabaklı kek gibi...
Balkabaklı kekin malzemeleri, kıvamı ve tadı havuçlu keke benziyor. O yüzden havuçlu kek seviyorsanız buna da bayılacaksınız.
Malzemeler
2 1/3 su bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı hindistan cevizi rendesi
1 çay kaşığı tuz
2/3 su bardağı kavrulmuş ceviz
1 3/4 su bardağı balkabağı püresi (tarif için bakınız)
1 su bardağı beyaz şeker
1 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı kanola yağı
4 yumurta
Hazırlanışı
- Cevizleri yağsız bir tavada birkaç dakika kavurdum ve ılıması için bir kenara bıraktım.
- Fırını 180 dereceye ayarladım ve kek kalıbını iyice yağladım.
- Bir kapta un, kabartma tozu, karbonat, tarçın, hindistan cevizi rendesi ve tuzu eleyerek karıştırdım.
- Bu karışıma elimle çok küçültmeden parçaladığım cevizleri ekledim.
- Başka bir kapta balkabağı püresi, beyaz ve esmer şeker ve yağı blender ile çırptım.
- Yumurtaları teker teker her seferinde çırparak bu karışıma ekledim.
- Islak karışıma 3 seferde ve her seferinde tahta kaşıkla karıştırarak kuru karışımı ekledim.
- Karışımı kek kalıbına döktüm ve 40-45 dakika pişirdim.
- Kürdan ucu ile test ettikten sonra kalıbı fırından çıkararak 15 dakika beklettim ve tel üzerine ters çevirerek soğuması için bıraktım.
- Elenmiş pudra şekeri ile servis ettim.
* Her zamanki gibi su bardağı olarak verdiğim ölçüler cup, çay kaşığı olarak verdiklerim ise teaspoon ölçüleridir.
** Vermiş olduğum tarifi Williams-Sonoma internet sitesindeki tariften uyarladığımı da belirtmek istiyorum.
Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder