Benim çocukluğumda evimizde tarhana çorbası çok içilirdi. Annem bir taraftan faydalarını anlatır, diğer taraftan lezzetinden bahseder ve kardeşimle beni de içmemiz konusunda ikna etmeye çalışırdı. Ama içmedik, o hafif ekşimsi tadını mı beğenmedik yoksa çorbayı biraz alaturka mı bulduk hatırlamıyorum. Ne de olsa bir rivayete göre Tarhana Çorbası eskilerde Darhane Çorbası olarak adlandırılırmış, yani darda olan ev, yoksul ev anlamında...
Yıllar geçti ve ben tarhana çorbasını sevmeye başladım. Bunda evlendikten sonra kayınvalidemin her sene yaz sonu kendi hazırladığı tarhananın da büyük payı oldu. Eşimin de çok severek içmesiyle zamanla damak tadımıza uygun kendi tarifimizi de bulduk. Ve her sene Eylül, Ekim aylarını bekler oldum taptaze, ev yapımı tarhana gelecek diye.
Tarhana Çorbasının, içindeki malzeme zenginliğinden ve herhangi bir katkı maddesi içermemesinden dolayı çok sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle oğluma da içirmek istiyorum. Ama yemek konusunda kendisi oldukça seçici ve sevdiği yemeğin içindeki farklı tatları da ayırt ediyor ve sevmezse yemeği de reddedebiliyor. Domates çorbasına düşkünlüğünden faydalanarak Tarhanalı Domates Çorbası yapıp onu kandırabilir miyim diye düşündüm, denedim ve başardım. İşte size Tarhana Çorbasının yeni bir versiyonu:
Malzemeler
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
4 adet büyükçe domates (artık domates mevsimi geçtiğinden ben yazın Çeşme domatesleri ile hazırladığım domates konservelerimi kullanıyorum)
1 çay kaşığı şeker
8 su bardağı su (bir kısmı tavuk suyu olursa daha lezzetli oluyor)
3 tepeleme çorba kaşığı tarhana
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
3 çorba kaşığı tel şehriye
Nane
Hazırlanışı
- Tencereye zeytinyağını koyup 1 adet bütün sarımsağı yakmadan kısık ateşte döndürüyorum. Böylelikle sarımsağın aroması çorbaya lezzet veriyor.
- Üzerine rende domatesleri ve şekeri ekleyip 15-20 dakika pişiriyorum.
- Ardından suyu ekliyorum. Genelde buzlukta buz kalıplarında tavuk suyum vardır. Birkaç kalıp tavuk suyu da ekliyorum. Tarhanayı da ekleyip karıştırarak orta ateşte pişiriyorum.
- Tuz ve karabiberi ekleyip tatlandırıyorum.
- Tarhana eriyip çorba hafif koyulaştığında tel şehriyeyi ekliyorum ve kaynamaya bırakıyorum.
- 10 dakika kadar kaynatıp üzerine nane ekip altını kapatıyorum. Bu arada bütün sarımsağı da bulup çıkarıyorum.
Tüm miniklerimize afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder